22 mars, 2009

Och så mer sightseeing

Idag fick vi lite sol efter frukosten. Det var tur det, för igår var det precis lika grått som ens fördomar om östeuropa. Vi började promenera längs en rutt som var markerad på kartan som vi fått i receptionen. Vi passerade domstolshuset, eller kanske det heter rådhus på svenska? Sedan ner till moskén och förbi det kommunistiska högkvarteret. Där spelades det in en film och det var en massa amerikaner i filmteamet som sprang omkring på torget framför Grand Hotel. Vi hängde där en stund, mest för att se om det möjligtvis var Matt Damon eller Daniel Craig som var stjärnan som kanske snart skulle dyka upp. Känns som att Sofia är perfekt plats att spela in Bourne-serien eller en James Bond-rulle. Men vi gav upp redan efter några minuter och gick istället in i den vackra med lilla ryska kyrkan bredvid.

Vägen ledde oss sedan upp mot den stora Alexander Nevski katedralen. Jag skötte hela kartläsnings- och guidearbetet medan H fotade bäst han kunde. Istället för att gå samma väg tillbaka irrade vi oss in på lite smågator och passerade små frukstånd och knäppa modebutiker. Vi gick också in i en Levi’s butik. Det är liksom läge att göra något åt klädsituationen. Men jag hittade inte det jag önskade, så jakten får gå vidare.

Det känns som att vi har gjort Sofia nu. Det är litet och allt är därför inom gångavstånd. Det är grå byggnader och spårvagnen ser ut att vara från 70-talet i sin käcka orange färg. Folket ler inte så mycket, det vill säga de människor man ser. För framför allt är det folktomt. Jag fattar inte var alla människor är, för idag, en söndag borde det varit massa folk ute på stan. Och knappt någon biltrafik heller. H:s teori var att alla var i andra EU-länder och jobbade, menat som ett skämt, men kanske att det ligger något i det. Något måste det ju onekligen vara...

Vi fick lite snöfall på eftermiddagen också. Det var mysigt med sånna där långsamma flingor som sakta föll från himlen. Snön på marken från igår hade redan hunnit smälta bort tack vare den soliga morgonen så det var trevligt med lite påfyllning.

Imorgon blir det till att kolla in synagogan känner jag, och kanske hitta nått shoppingdistrikt där man förhoppningsvis kan göra ett fynd (läs jeans). I övrigt planerar vi att titta på sätt att komma härifrån och vidare. Det finns inte så mycket mer att uppleva i Sofia nu.

Inga kommentarer: